Bányavakság

in Bányavakság, Vidor, Vidor 2013, VIDOR Fesztivál, Kultúra

Székely Csaba Bányavakság című darabját a Szkéné Színház és a Füge Produkció közös előadásában tekinthette meg a nyíregyházi közönség. A cím alatt műfaji megjelölésként ez áll: „Ez egy részben komédia”. Tulajdonképpen komédiának álcázott tragédiának is nevezhetnénk, hiszen egy család szomorú sorsát, tagjainak egyéni tragédiáját komikus köntösben, sok-sok humorral és iróniával mutatja be. Nagyszerű előadást láthattunk, a színészek zseniálisak voltak, a bravúros nyelvi megoldások és az oda-vissza röpködő poéncsaták egy percre sem hagyták unatkozni a közönséget.

Egy kicsiny székely falu polgármestere olyannyira félti pozícióját, hogy rendőrt hív a központból, járjon utána a konkurens polgármester jelölt piszkos ügyeinek. A magyarlakta faluban a román rendőr idegennek számít, nem fogadják be, s több ízben összetűzésbe keveredik vendéglátóival. Nagyon beszédesek és szimbolikusak a nevek, egyedül a rendőr nevének kezdőbetűje lóg ki a sorból, nyomatékosítva a kirekesztettséget. A vendég azonban nyitottabb szemmel jár, mint a közösség gondolná, s lerántja a leplet nem csupán a tisztességtelen ügyletekről, hanem a múltban eltemetett bűnökről is. Fokozatosan derülnek fényre a családtagok tragédiái, sötét titkai, és elfojtott sérelmei. Egy testvérpár, akik úgy élnek egy fedél alatt, mint egy férj és feleség, egy leánygyermek, aki menekül az ingerszegény környezetből, s egy kapzsi, nőcsábász szomszéd, aki semmilyen eszköztől nem riad vissza.

Tragikomikus látkép a korrupcióról, idegenellenességről és hatalomvágyról, ugyanakkor a család szeretetéről, a törődésről, és önfeláldozásról is.

Tovább a fotókra ⇒

 

Írta: Papp Andrea
Fotózta: Krampeczki Zsuzsa
PegazusTv