Beszélgetés a Polgármesterrel a Vidor kapcsán...

in nyíregyháza, Vidor 2012. dr. Kovács Ferenc, VIDOR Fesztivál, Kultúra

Petrusák János beszélgetése dr. Kovács Ferenccel, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármesterével a Vidor kapcsán…

- Polgármester úr! A minap a Miskolci Nemzeti Színházban jártam – barátaimmal együtt fotókiállításom lesz ott -, és már ott is mindenki csak a Vidorról, a mi, a nyíregyháziak Vidor Fesztiváljáról beszélt.  Azelőtt pedig a fővárosban írókkal, művészekkel találkozva ők is a Vidorról zengtek, hogy számomra hirtelen úgy tűnt, hogy szép és egyre szépülő városunk, Nyíregyháza a Vidortól híres. Ön is így látja ezt, hogy nagyon nagy marketing, pozitív marketing városunknak a Vidor Fesztivál?

- Mindenképpen pozitív. Amellett, hogy már tradíciónak számít, és városunk jó hírét növeli, nem csak a nyíregyháziaknak jelent kulturális csemegét, de nyugodtan nevezhetjük egy vonzó turisztikai látványosságnak is. A Nyíregyházára érkező vendégművészek elhelyezése, ellátása, az ide látogató turisták kiszolgálása az itteni vállalkozásoknak jelent többletbevételt.

- Mióta is van ez a Vidor Fesztivál? Hányadik már ez a mostani?

- Tizenegyedik.

- Ön hogyan tudja, érzi, mitől más, mitől lesz másabb ez a mostani Fesztivál?

- A Fesztivál ugyanolyan színes és színvonalas, mint amit megszokott a nagyközönség, bár idén 90 %-ban magyar fellépők szórakoztatnak a Kossuth téren. Újdonság azonban – és a nyíregyháziak nyitottságát, vállalkozó szellemét bizonyítja –, hogy idén először valósult meg egy különleges utcaszínházi performansz a Városalapítók szobránál, amire igen sok helyi amatőr szereplő jelentkezett. Egy kicsit másabb azért is az idei év, mert ha idáig Nyíregyháza magáénak érezte a VIDOR-t, akkor ez mostantól még inkább így van, hiszen a főszervező Móricz Zsigmond Színház fenntartója 2012-től Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzata lett.

- Az Ön által vezetett önkormányzat mivel tudja segíteni a Fesztivált?

- Jelentős anyagi támogatás mellett, az önkormányzat saját médiafelületein teszi közzé a Fesztivál programjait, és a város minden szervezetének feladata segíteni a Vidor Fesztivál sikeres lebonyolítását.

- Hogyan látja Polgármester úr, a Fesztivál mennyit hoz a város „konyhájára” turistaforgalomban, vendégéjszakákban, kereskedelmi forgalomnövekedésben, és nem utolsósorban városmarketingben?

- Csak erre vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, szeptember végére várható a turisztikai szezon eredményeinek számszerű értékelése. Egyébként nem feltétlenül kell a Vidor Fesztivált különválasztanunk a többi nyíregyházi fesztiváltól, találkozótól, sporteseménytől, országos és nemzetközi szintű bajnokságoktól, hiszen valamennyinek nagy szerepe van abban, hogy Nyíregyháza még vonzóbb turisztikai látványosság legyen. Az ilyen irányú új városmarketingnek csak az elmúlt esztendő adatait figyelembe véve is jó eredményei vannak. 2011-ben a vendégéjszakák számát tekintve 6 %-kal nőtt a látogatottság, sőt ha csak a sóstói fürdőt tekintjük, ott egy év alatt 19%-kal nőtt a fürdőlátogatók száma.

- Én úgy látom, ahogyan a beszélgetésekből tapasztaltam, nagy lelkesedés van nemcsak országhatárokon belül, hanem azokon is túl a Vidor Fesztivállal kapcsolatban, sokan csak ezért látogatnak el minden évben városunkba… Ön hogyan látja, a nyíregyházi polgárok is ilyen lelkesek?

- Igen. A nyíregyháziak vendégszerető és művészetkedvelő emberek, amit jól láthatunk a Vidor Fesztivál kapcsán is, de minden hasonló országos, vagy helyi jelentőségű rendezvényünkön.

- Ön szintúgy ismeri az ezévi programot. Önnek személy szerint, mint magánember milyen fajta programszám, programfajta tetszik a felvonultatott széles kulturális kínálatból?

- Nem emelnék ki egyet sem. Szívesen elmegyek a színházi előadásokra, nagy figyelemmel követem a Kossuth téri zenei eseményeket, és szívügyemnek tekintem a képzőművészeti kiállítások rendezését Nyíregyházán. Az „Akik megfestették a Sömmit” című kiállítást, ami az Antal-Lusztig gyűjteményből való válogatás, Antal Péterrel közösen nyitottuk meg augusztus 25-én.

- És végül még egy személyes kérdés, nem az első emberhez, hanem az emberhez! Ön volt már kint a Fesztiválon, nem hivatalos minőségben, hanem mint kultúraszerető magánember, illetve ki fog menni még az ezután következő programokra?

- Igen, folyamatosan figyelemmel kísérem a Fesztivál programjait.