„A debreceni gyufagyárral kezdődött…”

in Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta., Emberi Erőforrások Minisztériuma, GULAG EMLÉKBIZOTTSÁG, GULAG Emlékév alkalmából, GULAG-GUPVI, kiállítás, „A debreceni gyufagyárral kezdődött…”, Kultúra
„A debreceni gyufagyárral kezdődött…” - A Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkán a Szovjetunióban 1945. Boldogasszony hava a Tokaj-hegyaljai sváb történelem legsötétebb korszakának hajnala. Hercegkútról és Rátkáról január 2-án és 26-án több száz lakost hurcoltak el „málenkij robotra”, jóvátételi kényszermunkára a Szovjetunióba.
A legfiatalabbak 15, a legidősebbek 65 évesek voltak. Egy dolog volt fontos a szovjetek számára: a létszám. A bevagonírozott 348 főből 46-an nem tértek vissza. Többségük a lágerek környéki jeltelen sírokban, kevesebb részük a hazafelé vezető vasútvonalak mentén, illetve egy-egy beomlott szénbánya mélyén alussza örök álmát.

A Zemplén Német Iskolaegylet vándorkiállítása a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt Tokaj-hegyaljai sváb lakosoknak állít emléket (3. kép). A kiállítás 2017. február 21-én 17.00-kor nyílik Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A kiállítást Tircsi Richárd történész, EMMI Nemzetiségi Főosztály főosztályvezetője nyitja meg.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A projekt megvalósulását a GULAG Emlékév alkalmából, a GULAG Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta.


 

Endrész Árpádné egyesületi elnök, Scholtz Róbert rendező