Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola

in Andóné Kujbus Nóra, Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola, Oktatás

Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola eseményei:

 

Törökország a Fesztiválok országa!

A Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola és a dombrádi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Gimnázium diákjai meghívást kaptak a törökországi Kocaeli városban megrendezésre kerülő Nemzetközi Gyermekfesztiválra. Ahol közel 50 ország képviseltette magát, többek között Japán, Marokkó, Kongó, Grúzia, Macedónia, Románia, Szlovénia, stb.

A fesztivál „atyja” kitalálója és egyik fő szponzora Mr. Ridvan Kasim Sarioglu, aki sokat segített csoportunknak is. A helyi önkormányzat tagjai egy emberként álltak a rendezvény mögött.

A fesztivál fő célkitűzése volt a különböző kultúrák közelítése egymáshoz.

A török kultúrát és a török családmodellt közelről ismerhették meg a kis táncosok, hisz családoknál élhettek egy hétig. Nagyon érdekes volt a különböző kultúrák találkozása, ahogyan a gyerekek pillanatok alatt túlléptek a nyelvi akadályokon. Nagyon jó volt látni a helyiek vendégszeretetét, családszeretetét. Törökországban nem egyedi a 4-5 gyermek sem a családban.

A befogadó családok a gyerekeket sajátjukként kezelték, sokszor együtt sírtak, együtt nevettek velük.

A projekt másik fontos eleme volt a betekintés a helyi oktatásba, amit segített a közös programokon való részvétel. A DERINE MEVLANA Általános Iskola igazgatója ERKAN ÖZGE bemutatta a török iskolát, amelyet minden technikával felszereltek a hatékony oktatás érdekében.

A csoport minden nap tartott előadást, ahová a „szüleik” is elkísérték a gyerekeket. A helyi önkormányzat polgármestere és a terület kormányzója hivatalos fogadáson ismerkedett meg a vendég csoportokkal.

Nagyon örültünk, amikor a helyi Thököly Imre Múzeumnál találkozhattunk a magyar konzullal, Szabó István Úrral, aki elismerését fejezte ki a csoport rögtönzött előadása után. Megható és szívszorító volt énekelni a magyar Himnuszt a Thököly Emlékhelynél.

Feledhetetlen élményekkel bővelkedő út végén a vendéglátó város vezetői újra meghívták a csoportot a következő évi fesztiválra, amelyre reményeink szerint újra ellátogatunk.

Meglepetésként ért bennünket, a búcsúesten részünkre átadott meghívó, amellyel Marokkóba utazhat a csoport. Örömmel vettük át a meghívást, hisz ez pozitív visszajelzés kicsi táncosaink számára.

Az élményeket a fotók, videók megőrzik, de a gyerekek olyan mély érzéseket tapasztalhattak meg a török családoknál, amely ritkán adatik meg.

Utószóként mást nem mondhatunk, csak: KÖSZÖNJÜK TÖRÖKORSZÁG! – TESEKKÜR EDERIM TÜRKYE!

És azzal a mondattal köszöntük el az iskolától, a szülőktől, gyerekektől, amit kinn tanultunk: SENI SEVIYORUM TÜRKYE!  „Szeretlek Törökország!”

 


 

 

Segítőkéz a pedagógusoknak a cigánysághoz
 
 
Augusztus utolsó hétvégéjén tartott továbbképzést a Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola Nagyecseden „Segítőkéz a pedagógusoknak a cigánysághoz” címmel. A továbbképzés megtartásához szükséges pénz egy részét, egyszázezer forintot a Nemzeti Kulturális Alap biztosította vissza nem térítendő támogatás formájában, a Népművészeti Szakmai Kollégium döntése alapján.
 
A továbbképzést Andóné Kujbus Nóra, az intézmény vezetője nyitotta meg, aki több előadást tartott a cigány népköltészetről, zenéről, kultúráról, népszokásairól és mesterségeiről. Továbbá beszélt a családi szocializációról, és a cigány tanulók sikertelenségeinek okairól. A rendezvény folyamán Hegedűsné Chriszt Judit a kollégákat cigány népdalokra tanította, Kovácsné Botrágyi Mónika pedagógus pedig a cigányság vándorlásáról, népszokásáról tartott előadást.
 
 
 
 
 
 
A táncokat Talpas István az iskola néptánc tanszakának vezetője, Tóth Miklós a Nagyecsedi Hagyományőrző Együttes vezetője, Lőrincz Sándor a Nagyecsedi Hagyományőrző Együttes tagja, a nagyecsedi Gyöngyszemekkel karöltve tanították.
A továbbképzésen több művészeti intézmény táncművészeti és zeneművészeti pedagógusai vettek részt, akik jó hangulatban, örömmel tanulták a helyi cigány táncokat. A résztvevők visszajelzései alapján érdemes folytatni a kezdeményezést, így közelebb érzik magukhoz a cigányság életét, cselekvéseit.