Mártika és Feri receptjei

in érdekes receptek, Faragó Márta, konyha, Mártika és Feri receptjei, őrölt fahéj titka!, receptek, Taksár Ferenc, tippek palacsinta sütéshez, Konyha Sarok

Faragó Márta és Taksár Ferenc szerint:

"Főzni szeretettel kell, mert azt mindenki megérzi."

Faragó Márta és Taksár Ferenc (Mártika és Feri) is szeretik a palacsintát. És amint meglátták A palacsintás király felvezető képsorait azonnal összefutott, szakácsok révén nem csak a nyál a szájukban, hanem ők is összefutottak a konyhában. És főztek és főztek és... Leírták. Hogy mi is tegyük. Főzzünk, vagy csak nézzük, és akarjunk sütni-főzni.

Ímhol a receptek.

 

 

Nagymamám cseresznyelekváros palacsintája

 

Az agresszív kismalac megy az erdőben és meglátja a nyuszikát.
Megfog egy palacsintát és hozzávágja.
A nyuszika megfordul és megszólal:
- Ez szándékos volt kismalac?
- Nem, lekváros!

 

 

 

 

 

Hozzávalók
20dkg rétes liszt
3 db házi tyúktojás
3 dl házi tej
1 csipet só
2 kávéskanál porcukor
1 dl szódavíz
fél dl napraforgó étolaj
20 dkg cseresznyelekvár
20 dkg porcukor
őrölt fahéj ízlés szerint
 
Elkészítése
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, A felütött tojásokat elkeverjük a porcukorral, egy csipet sóval, a tejet és a lisztet váltakozva keverjük a masszába Majd a lisztet a házi tojással, a házi tejjel és a szódavízzel habverővel csomómentesre keverjük. Belekeverünk egy kis napraforgó étolajat is.
Lényeges, hogy a tészta állagának palacsinta tészta állagúnak(se nem híg, se nem sűrű) kell lennie.
Ezután felmelegített palacsinta sütőben kevés zsiradékon (étolaj)a palacsintákat aranysárgára sütjük.
(kb. 0,1 dl (egy tejmerőkanálnyi) tésztát a serpenyőbe öntünk és szétfolyatjuk. Megsütjük a palacsinta egyik oldalát majd megfordítjuk, megsütjük a palacsinta másik oldalát is.)
A kisült palacsintákat forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.
A palacsintákat megkenjük cseresznyelekvárral, feltekerjük
Tetejét fahéjas porcukorral, szórjuk meg.
Ha a lekvárból marad, vagy, ha valaki szereti a lekvárt tálaláskor  kis üvegtálkában tehet a palacsinta mellé is.
 
Nagymama cseresznye lekvárja
1 kg kimagozott cseresznyét 25 dkg kimagozott meggyet 1 kg kristálycukorral összekeverünk, és 24 órát állni hagyjuk.
Következő (második) nap forrásig melegítjük, és 10 percig kavargatva főzzük, levesszük a tűzről, tűzálló tálba (jénai) öntjük, és kihűtjük.
Harmadik nap lábasba öntjük ismét forrásig melegítjük, 10 percig kavargatva főzzük,
majd szűrőn (szitán) leszűrjük.
A folyékony lekvárt 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük,
 végül majd forrón, megmosott (fertőtlenített) üvegekbe töltjük. 
Gondosan lezárjuk, és 24 órán át száraz dunsztban tartjuk és hagyjuk kihűlni.
 
 
Tippek palacsinta sütéshez:
A palacsintasütéshez 4 dolog szükséges:
1. jó minőségű serpenyő ,
2. jó palacsinta alaprecept,
3. jó minőségű alapanyagok,
+1 – egy kicsi palacsintasütési gyakorlat

 

  • A palacsinta tésztához annyi deka rétes lisztet használjunk fel, ahány darab palacsintát szeretnénk sütni.
  • A palacsinta tésztát mindig simára, csomómentesre keverjük el.
  • (Állaga ne legyen se híg, se sűrű.)
  • Az összekevert palacsinta tésztát kb.1 óráig hagyjuk állni.
  • Ha időközben besűrösödik, egy kevés vízzel hígítsuk fel.
  • Könnyebb lesz a palacsintánk, ha késhegynyi sütőport és 2 evőkanál olajat is a masszába dolgozunk.
  • Az előmelegített palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanálnyi zsiradékot, forrósítsuk meg, majd öntsük bele a tésztát, a sütőben terítsük szét, és mindkét felét süssük pirosra.
  • A palacsintasütést közepes tűzön (lángon) végezzük.
  • Ha teflon-sütőben sütjük a palacsintát, és a tésztájába olajat is kevertünk, csak az első palacsinta sütésekor olajozzuk be a teflon sütő belsejét.
  • A palacsinta leragadhat, ha túl hideg a tésztája, rossz minőségű lisztből készítettük, vagy nem elegendő benne a tojás.
  • Sokszor akkor is leragadhat a tészta, ha nem forró a zsiradék a palacsinta tészta alatt.
  • Ha nem sikerült a palacsintatészta, sütéskor állandóan leragad, búzadara hozzáadásával császármorzsát készíthetünk belőle.

 

Megjegyzés: őrölt fahéj titka

Az őrölt fahéj: fűszer és gyógyszer.

A fehéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Süeményekhez, ortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. A benne lévő tannin megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hüléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glukóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt. 

 

 

Házi áfonyás palacsinta

Hozzávalók:

A palacsinta tésztához:
Hozzávalók (2-8 személyre):
25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 evőkanál porcukor
olaj vagy zsír
szódavíz
 
az áfonyás töltelékhez:
60 dkg friss áfonya (kék)
4 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
½ citrom reszelt héja
1/2 teáskanálnyi fahéj
díszítéshez: porcukor, tejszínhab ízlés szerint
 
Elkészítése:
 
Az áfonya felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, a citrom kifacsart levét, valamint lereszelt héját, sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a maradék áfonyát, és még 5 percig főzzük.
 
A felütött tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel elkeverjük.
Ha szükséges szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. Az így kapott palacsinta tészta alapanyagot legalább fél órát pihentetjük, majd serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)
A palacsintákat tányérra helyezzük ráhalmozunk egy adag gyümölcsöt, és összehajtogatjuk.
Porcukorral, tejszínhabbal díszítjük

 

Házi áfonyalekvár:

Hozzávalók:
1 kg áfonya,
0.5kg cukor,
1 citrom
Az áfonyát alaposan megmossuk, majd szitán lecsepegtetjük.
A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

 

Áfonya story:

Az áfonya savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.
A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen.