Nagymamám cseresznyelekváros palacsintája
Az agresszív kismalac megy az erdőben és meglátja a nyuszikát.
Megfog egy palacsintát és hozzávágja.
A nyuszika megfordul és megszólal:
- Ez szándékos volt kismalac?
- Nem, lekváros!
Hozzávalók
20dkg rétes liszt
3 db házi tyúktojás
3 dl házi tej
1 csipet só
2 kávéskanál porcukor
1 dl szódavíz
fél dl napraforgó étolaj
20 dkg cseresznyelekvár
20 dkg porcukor
őrölt fahéj ízlés szerint
Elkészítése
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, A felütött tojásokat elkeverjük a porcukorral, egy csipet sóval, a tejet és a lisztet váltakozva keverjük a masszába Majd a lisztet a házi tojással, a házi tejjel és a szódavízzel habverővel csomómentesre keverjük. Belekeverünk egy kis napraforgó étolajat is.
Lényeges, hogy a tészta állagának palacsinta tészta állagúnak(se nem híg, se nem sűrű) kell lennie.
Ezután felmelegített palacsinta sütőben kevés zsiradékon (étolaj)a palacsintákat aranysárgára sütjük.
(kb. 0,1 dl (egy tejmerőkanálnyi) tésztát a serpenyőbe öntünk és szétfolyatjuk. Megsütjük a palacsinta egyik oldalát majd megfordítjuk, megsütjük a palacsinta másik oldalát is.)
A kisült palacsintákat forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.
A palacsintákat megkenjük cseresznyelekvárral, feltekerjük
Tetejét fahéjas porcukorral, szórjuk meg.
Ha a lekvárból marad, vagy, ha valaki szereti a lekvárt tálaláskor kis üvegtálkában tehet a palacsinta mellé is.
Nagymama cseresznye lekvárja
1 kg kimagozott cseresznyét 25 dkg kimagozott meggyet 1 kg kristálycukorral összekeverünk, és 24 órát állni hagyjuk.
Következő (második) nap forrásig melegítjük, és 10 percig kavargatva főzzük, levesszük a tűzről, tűzálló tálba (jénai) öntjük, és kihűtjük.
Harmadik nap lábasba öntjük ismét forrásig melegítjük, 10 percig kavargatva főzzük,
majd szűrőn (szitán) leszűrjük.
A folyékony lekvárt 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük,
végül majd forrón, megmosott (fertőtlenített) üvegekbe töltjük.
Gondosan lezárjuk, és 24 órán át száraz dunsztban tartjuk és hagyjuk kihűlni.
Tippek palacsinta sütéshez:
A palacsintasütéshez 4 dolog szükséges:
1. jó minőségű serpenyő ,
2. jó palacsinta alaprecept,
3. jó minőségű alapanyagok,
+1 – egy kicsi palacsintasütési gyakorlat
-
A palacsinta tésztához annyi deka rétes lisztet használjunk fel, ahány darab palacsintát szeretnénk sütni.
-
A palacsinta tésztát mindig simára, csomómentesre keverjük el.
-
(Állaga ne legyen se híg, se sűrű.)
-
Az összekevert palacsinta tésztát kb.1 óráig hagyjuk állni.
-
Ha időközben besűrösödik, egy kevés vízzel hígítsuk fel.
-
Könnyebb lesz a palacsintánk, ha késhegynyi sütőport és 2 evőkanál olajat is a masszába dolgozunk.
-
Az előmelegített palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanálnyi zsiradékot, forrósítsuk meg, majd öntsük bele a tésztát, a sütőben terítsük szét, és mindkét felét süssük pirosra.
-
A palacsintasütést közepes tűzön (lángon) végezzük.
-
Ha teflon-sütőben sütjük a palacsintát, és a tésztájába olajat is kevertünk, csak az első palacsinta sütésekor olajozzuk be a teflon sütő belsejét.
-
A palacsinta leragadhat, ha túl hideg a tésztája, rossz minőségű lisztből készítettük, vagy nem elegendő benne a tojás.
-
Sokszor akkor is leragadhat a tészta, ha nem forró a zsiradék a palacsinta tészta alatt.
-
Ha nem sikerült a palacsintatészta, sütéskor állandóan leragad, búzadara hozzáadásával császármorzsát készíthetünk belőle.
Megjegyzés: őrölt fahéj titka
Az őrölt fahéj: fűszer és gyógyszer.
A fehéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Süeményekhez, ortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. A benne lévő tannin megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hüléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glukóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt.
Házi áfonyás palacsinta
Hozzávalók:
A palacsinta tésztához:
Hozzávalók (2-8 személyre):
25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 evőkanál porcukor
olaj vagy zsír
szódavíz
só
az áfonyás töltelékhez:
60 dkg friss áfonya (kék)
4 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
½ citrom reszelt héja
1/2 teáskanálnyi fahéj
díszítéshez: porcukor, tejszínhab ízlés szerint
Elkészítése:
Az áfonya felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, a citrom kifacsart levét, valamint lereszelt héját, sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a maradék áfonyát, és még 5 percig főzzük.
A felütött tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel elkeverjük.
Ha szükséges szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. Az így kapott palacsinta tészta alapanyagot legalább fél órát pihentetjük, majd serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)
A palacsintákat tányérra helyezzük ráhalmozunk egy adag gyümölcsöt, és összehajtogatjuk.
Porcukorral, tejszínhabbal díszítjük
Házi áfonyalekvár:
Hozzávalók:
1 kg áfonya,
0.5kg cukor,
1 citrom
Az áfonyát alaposan megmossuk, majd szitán lecsepegtetjük.
A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.
Áfonya story:
Az áfonya savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.
A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen.