ÜNNEP UTÁN
HIDEG TÖLTÖTT TOJÁS
A sült vagy főtt húsmaradékot ledaráljuk, és a keményre főzött tojások kiszedett sárgájával összekeverjük. Adunk hozzá mustárt, tejfölt, majd visszatöltjük a félbevágott tojásokba. Savanyúsággal tálaljuk.
BURGONYAFÉSZEK
Az egészben főzött krumplit karikára vágjuk. Egy kivajazott tűzálló tálba rakjuk úgy, hogy a tál közepe üresen maradjon. Ebbe a következő töltelék kerül: 4-5 tojás sárgáját darált sonkával (esetleg sült hússal) reszelt sajttal és a tojások felvert habjával elkeverünk, majd 3-4 áttört főtt burgonyát adunk hozzá. Az egészet meghintjük reszelt sajttal. Sütőben 20 percig sütjük. Azonnal tálaljuk.
MÁJPÁSTÉTOM
25 dkg májat fél vöröshagymával, petrezselyemzölddel és kevés reszelt citromhéjjal megőrölünk. Hozzáadunk 10 dkg habosra kevert vajat, 3 tojás sárgáját, egy tejben áztatott zsemlét. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük. Kikent és lisztezett formában 45 percig sütjük. Burgonyával vagy krumplisalátával tálaljuk, de főzelékre feltétnek is finom.
SAJTOS RÁNTOTTA
A felvert tojást elkeverjük egy deci tejszínnel vagy tejjel és ízlés szerinti sóval. 5 dkg apróra tördelt vajat és ugyanennyi reszelt sajtot teszünk bele, és folytonosan kevergetve megsütjük. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg, és azonnal tálaljuk.
ANGOL RAKOTT KRUMPLI
Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, majd meghintjük finomra vágott hagyma és petrezselyemzöld keverékével. Egy másik lábosban vajat olvasztunk, adunk hozzá egy kanál lisztet, egy csésze tejet, és addig kavargatjuk, míg főni nem kezd. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, aztán teszünk bele két kanál reszelt ementáli sajtot, egy kevés mustárt, sót és egy egész tojást. Az egészben főzött krumplit megtisztítjuk, karikára vágjuk. Az előkészített tálba rakunk egy sor krumplit, meglocsoljuk a mártással, majd ismét krumpli és mártás következik. Ügyeljünk, hogy a tetejére mártás kerüljön. Sütőben 25 percig sütjük.