sonkásak

in húsvét, húsvét után, sonka, sonkás receptek, Konyha Sarok

Sonkánk!

A magyar sonka régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combjának és lapockájának ilyen módon történő tartósítása a magyar parasztság évszázados gyökerekre épülő tradíciója. Legelterjedtebb felhasználása természetesen a húsvéti főtt sonka, mely nagy odafigyelés és gondos elkészítés esetében finom, szaftos sonkát nyújt a tojás mellé, de nyersen is fogyasztják és egyéb ételek ízesítésére (sonkás tészta, káposzta, bab stb.) is felhasználják.

Alább néhány sonkás - tradicionális - receptet közlünk:

SONKATEKERCS

A sonkaszeletet tejföllel kevert tormával megtöltjük, felsodorjuk, és franciasaláta vagy krumplisaláta alapra helyezve tálaljuk.

SONKÁVAL TÖLTÖTT TOJÁS

A főtt tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük és összekeverjük a főtt, darált sonkával. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásokat, és majonézzel leöntve tálaljuk.

SONKÁS RAKOTT BURGONYA

A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítva karikákra vágjuk. A főtt sonkát megdaráljuk, 2 dl tejföllel és egy kevés olvasztott vajjal elkeverjük. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. A burgonyát tűzálló tálba rétegezzük, minden sort megkenve sonkakrémmel. Sütőben készre sütjük.

SONKÁS BURGONYATEKERCS

Fél kg főtt, áttört burgonyát összedolgozunk 20 dkg liszttel, 1 tojással, 1 evőkanál olajjal, 35 dkg főtt, darált sonkával, 1 dl tejföllel és a fűszerekkel (sóval, reszelt szerecsendióval). Az alaposan kidolgozott tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és egy olajjal kikent tiszta konyharuhára fektetjük. A ruhába tekerjük, mindkét végét megkötjük, és sós vízben fél órán keresztül főzzük. Tálalás előtt kibontjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és felszeletelve, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

SONKÁS KARFIOL

A karfiolt rózsáira szedve sós vízben megfőzzük. Világos rántást készítünk, felengedjük a karfiol főzővizével, majd fölforraljuk. A tűzről levéve belekeverünk 2 dl tejfölt, 1 tojássárgáját, végül 25 dkg laskára vágott sonkát. A tűzálló tálba rakott karfiolra öntjük, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben átsütjük.

SONKÁS TÖLTÖTT TEKERCS

A kicsontozott karajszeleteket megkenjük a tejföllel kevert darált sonkával. Egyenként összegöngyöljük, megtűzzük vagy átkötjük, és olajban megpirított hagymán megforgatjuk. Meghintjük majorannával, és egy kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.

 

Egy sonkás recept - sonka, egy kicsit másképpen

És maga a finom alapanyag...