Szóban zene

in Etno-Folk Sörfesztivál, zene, Alternatív

Szóban zene: hogy értsd mi van a zene mögött.

 

I.                 Etno-folk Sörfesztivál

 

Első alkalommal rendezték meg az Etno-folk Sörfesztivált június 30. és július 03. között Sóstón, a Park Hotel területén. Mi, nyíregyháziak szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy városunk adhatott helyet egy ilyen komoly kulturális rendezvénynek. Ami az időjárást illeti, azonban korántsem volt szerencsénk, hiszen mikor ne szakadna az eső, ha nem akkor, amikor szabadtéri rendezvény van. A hangulatra a rossz idő sajnos némiképp rányomta a bélyegét, ám a fantasztikus zenék, színes programok, finom ételek és italok kárpótolták a vendégeket.

Az érdeklődőket magyar és külföldi sörkülönlegességek várták. A finomabbnál finomabb magyar sörök mellett többek között angol, német, ír, cseh sörgyárak sörei mutatkoztak be, világos és barna, fekete és vörös sörök. Emellett különféle párlatok, likőrök, szörpök csábították az ínyenceket.  A falatozni kívánók számára is akadt minden, mi szem szájnak ingere: sült tarja, hurka, kolbász, kenyérlángos, kürtőskalács, kemencében sült csülök, görög gyros. Akik egy kis emléket, vásárfiát szerettek volna hazavinni, kedvükre nézelődhettek a vásárban, az árusok gazdag portékái között. A vásár nem igazi mézes kalácsos bódé nélkül, de voltak bőrdíszművek, csipkék, gyertyák, fonott kosarak, szappanok, játékok, táskák, ruhák, ékszerek is. A gyerekek sem unatkoztak, különböző sportolási lehetőségek, játékok, pónik várták őket.

A délutáni hangulatot a vásári zenészek nótázása és muzsikája biztosította. Esténként pedig igen színvonalas koncerteket láthattunk, köszönhetően a nagyszerű zenekaroknak. A zenei felhozatal rendkívül színes volt.

Csütörtökön a Bordó Sárkány Régizene Rend játszott elsőként. A zenekar középkori világi zenét játszik, és ennek megfelelő korabeli viseletben léptek fel. Fantasztikusan megalapozták a hangulatot. Dalaikat középkori dudákkal, sípokkal, dobokkal, furulyával, csörgőkkel, citerával szólaltatták meg, igazi középkori hangulatot varázsolva ezzel a színpadra. Repertoárjukban elhangzottak többek között a Spanyol tánc, a Bordal című szerzemények, illetve felcsendült a Kis kece lányom című híres magyar népdal is.

Őket követte a Folkfusion Band. A nyíregyházi csapat tovább fokozta a hangulatot. A koncert közben eleredt az eső, de néhány lelkes táncolót ez sem riasztott el. Az együttes remekül ötvözi a hagyományos magyar népzenét a mai modern zenével. A népzenék modernizálva, mai hangzással szólaltak meg. Bátran nyúlnak világslágerekhez is, átültetve azokat mesterien a saját stílusukra, ahogy azt tették például a Nirvana:Smells like teen spirit, vagy a Fatboy Slim: Praise you című számával is. A megérdemelt siker nem maradt el, a közönség vissza tapssal bírta maradásra őket még egy nóta erejéig.

Utánuk a debreceni Kuttya zenekar következett, akik etno-rock zenét játszanak. Elhangzott a Szarvas dala, a Patkánykerék, és sok más sláger a rajongók legnagyobb örömére, akik közül sokan táncra is perdültek.

Pénteken a Retronome együttes kezdett, akik a blues rock stílust képviselik. Elsősorban feldolgozásokat játszanak a 70-es, 80-as évek magyar blues rock zenekaraitól, de saját dalokat is írnak.

Majd a Paddy and The Rats adott fergeteges koncertet, és biztosított hamisítatlan kocsmahangulatot. A zenekar a különböző nemzetek, de főképpen az ír nép kocsmazenéjét ötvözi a punk-rock elemekkel. Őket a Goulasch Exotica, majd az Open Stage & Dj White követte.

Szombaton a debreceni fiatalokból álló Gyújtópont kezdett, rock and roll és metál zenékkel a tarsolyukban. Sajnos a zuhogó eső távol tartotta a színpadtól a közönséget, de azért akadt néhány lelkes rajongó és érdeklődő, akik esernyő alól bíztatták a fiúkat. A zenekar egy-két saját dalt is előadott, ezen kívül pedig feldolgozásokat játszottak többek között az AC/DC, a Gun’s & Roses, a Bon Jovi zenekaroktól.

A hangolás után a Folk Error zendített rá, szerencsére ekkor az eső sem esett már, így semmi nem állt útjába egy fantasztikus koncertnek. Hamisítatlan népzene modern köntösben. Titkuk, hogy a népzenei elemeket vegyítik könnyűzenével. A koncert során saját dalokat is előadtak, illetve ismert népdalokat, mint a Szerelem, szerelem, egészen egyedi és érdekes feldolgozásban. A közönség nagyon jól érezte magát, sokan táncoltak, és a visszatapsolás sem maradt el.

Utolsó fellépő ezen a napon a Balkán Fanatik volt. Ők az elektronikus zenét elegyítik  népzenei elemekkel. A hangulat itt igazán a tetőfokára hágott, szép számmal összegyűlt a közönség. Az együttes nem csupán a fülnek, hanem a szemnek is kedveskedett. A fantasztikus hangzás, és szép ének mellett tűzzsonglőrök tették még élvezetesebbé a koncertet.

A koncertek után mindhárom nap Dj Csati és a Fakultatív Dj Szakkör volt a hangulatfelelős.

Vasárnap az időjárás sajnos már nem kímélte a fesztivált, a szűnni nem akaró eső, és a hideg miatt már csak a Stage Door zenekar tudott színpadra lépni. Összességében egy nagyon színvonalas és jó fesztivál volt, és élményekkel gazdagodott, aki ellátogatott Sóstóra. Minden elismerés, és köszönet a szervezőknek, csak így tovább, és remélhetőleg a II. Etno-folk Sörfesztiválon már szebb időnk lesz.

Papp Andrea -  PegazusTv

 

 


 

RADAR ZENEKAR

 

Nem is olyan régen, egy zenekar megalapításával, öt fiúnak „egy kis álma” kezdődött megvalósulni. Később, már nagyokat „mertek álmodni”, hogy a merész álomból, hogyan lett valóság, a zenekar egyik tagjával, Gaál Tiborral beszélgettünk.

Hol, és mikor, alakult a zenekar?

-Hivatalosan 2004 karácsony, és 2005. Január. 09 között valahol. Hogy érthető is legyek, karácsony környékén kezdtünk el beszélgetni róla. Ekkor már szóban meg is alakultunk, és január 9-én, az első próbán, már együtt is volt a zenekar. Tehát ha mi szülinapi bulit ülünk, akkor december 20 és január 10 között ünnepelünk. Akkor vannak az évfordulók.

Gondolom, a megalakulásotok által a gyerekkori álmok egyike "kelt életre". Jól látom?

-Igen. Közülünk mindenki próbálkozott már 15-16 éves korban a zenéléssel. Ezek tudjuk jól, gyerekkori próbálkozások csupán, de ugye az érvényesüléshez, vagy bármilyen mértékű sikerhez felnőtt, érett gondolkodás és hozzá állás szükségeltetik. Azt hiszem ez a Radarban meg van. Úgy gondolom, aki határozott a zenei pályán, annak nagydolog, komoly bandában zenélni.

 Miért pont a RADAR név jutott eszetekbe? Mert bevallom, nekem maga a szó fogalmáról más jut eszembe.

-A névválasztáskor volt legalább 5-6 név. Megszavaztuk öten, és a radar nyert egybehangzóan. Szerintem nem rossz név, ráadásul tükörszó is. Az pedig, hogy a szó fogalmáról sok minden eszébe jut az embereknek, az csak jó. Mindenki arra gondol, amire akar. Ez így szép.

Tényleg nagyon termékenyek vagytok, ahogy a blogotokban mondjátok magatokról. Ezt bizonyítja, hogy már aranylemezesek lettetek. Milyen érzés?

-Nagyon jó érzés. Minden kitartó bandának kívánok hasonló elismerést. Mi élvezzük, az összes velejárójával együtt. Azokat viszont sajnáljuk, akik tegnap barátok voltak, ma pedig puszta rosszindulatból, ellenségek lettek. Tudjuk jól, az irigység, egy régi magyar betegség. De nincs ezzel semmi gond, csak egészség legyen.

 Hogy érzitek magatokat, mikor olyan vendég zenekarral léptek fel együtt, mint például, az Edda, Tankcsapda, Ossian vagy a Piramis? Mert ők már régen a szó szoros nagybetűvel értelmezve a NAGYOK.

-Természetesen ezek a koncertek mindig pikánsak, és megtisztelők. A Radar zenekar elmúlt hat esztendejében, a magyar rock zene minden nagy nevével játszott már közös koncertet. És biztos vagyok benne, hogy még sok ilyen lesz.

 Március 4-5-én Párizsban színvonalas koncertet adtatok. Hogy sikerült ezt, elérnetek?

-Úgy, hogy egy franciabaráti társaság Magyarországon nyaralt, mi pedig egy, augusztusi hétvégén, pont ott játszottunk. Végig tombolták a koncertet, azután meghívtak sörözni. Ott már nagy vonalakban beszéltünk is a kinti lehetőségekről, és már akkor eldöntötték, meghívják a Radart. Hamarosan küldték a repülő jegyeket is, aztán irány Párizs!  Parádés koncerteket adtunk. Nagyon élveztük, hiszen tudtuk jól, a Franciáknál nagyon erős a Hard Rock - Heavy Metal kultúra.

 Gondolom, most már a határ a csillagos ég, szokták mondani. De addig is, hol léptek fel, hol lesztek legközelebb?

-Mi csináljuk a dolgainkat, ahogy eddig is. Tervszerűen, megfontoltan, a többi az életre van bízva. Végre elkezdődött a szezon. Az elkövetkező hónapban, Budapest, Sopron, Szombathely, városaiban játszunk, de a nyíregyházi Rock Fesztivált már nagyon várjuk. Április 8-án, a nyíregyházi Buszacsában, a „nagyok között” fogunk szerepelni, például, Edda, Lord, Ossian.

 "Tűzzel, vassal öltek, de szívemben soha meg nem törtek." Ez az egyik dalotokból vett idézet, mint "örök mottó” marad nektek? Ki kiabáljátok a világba?

Persze. A Radar zenekar teljes mértékben vállalja magát. Valami ilyesmit gondolok a rock zenéről. Ha valaki valamit teljes elánnal csinál, és határozott, büszke rá, annak meg lesz az eredménye. Azt gondolom, ezt csak így lehet!

                                                                                                        Hajzer Andrea
a PegazusTv Média és Oktató Kft. médiatanulója