Szentivánéj

in Szentivánéj, Vidor, Vidor Fesztivál 2013, Kultúra

David Greig és Gordon McIntyre Szentivánéj című zenés váltását a MaNNa Produkció előadásában láthattuk a Krúdy Kamara színpadán. A darab két teljesen különböző személyiségű, gyökeresen ellentétes társadalmi státuszú ember, Helena és Bob találkozását mutatja be.

A különbségeik ellenére a csinos, szabad szellemű jogásznő, és az átlagos, kisstílű bűnöző jobban hasonlítanak egymásra, s több dologban értenek egyet, mint azt elsőre gondolták volna. Életük egy olyan pillanatában találkoznak, amikor mindkettejük számára a váltás az egyetlen lehetséges út, ám ezt még ők maguk sem tudják. Helena egy olyan kapcsolat rabja, amelynek nincs jövője, Bob pedig belefásult már abba, hogy egy maffiózónak dolgozik. A „váltás” szó szimbolikus értelmet kap a műben, műfaji meghatározás is, ugyanakkor többször elhangzik a darabban, mintegy előrevetítve a két főszereplő sorsát.

A lendületes, nem minden humort nélkülöző színdarab több szempontból is érdekes, és rendhagyó volt. Csak kevés mozgást, eseményt és párbeszédet mutatott be, a cselekmény nagy részét a szereplők egyes szám harmadik személyben mesélték el, a néző fantáziájára bízva a jeleneteket, történéseket, mellékszereplőket. A nem mindennapi történetmesélést zenés betétek egészítették ki. Nagyon szellemes és eredeti megoldás volt, hogy a minimális díszletet és kellékeket vastag kartonpapírokból vágták ki.

A remek színészi játék igazán szerethetővé tette a jól kiélezett karaktereket. A főszerepekben Pelsőczy Rékát és Kocsis Gergelyt láthattuk.

Szórakoztató előadás volt, vicces és iróniával átszőtt jeleneteivel, helyenként fekete humorával megnevettette a nézőközönséget.

Tovább a fotókra ⇒

                                                                                                            

 
 Írta: Papp Andrea
Fotózta: Krampeczki Zsuzsa
PegazusTv