Táplálkozás II.

in egészség, egészségmegőrzés, Táplálkozás, Hírek

Ásványi anyagok

 

Az ásványi anyagok éppoly nélkülözhetetlen elemei a táplálékoknak, mint a vitaminok. A legfőbb különbség köztük, hogy az előbbiek szervetlen anyagok (nem tartalmaznak szenet). Belőlük is kisebb mennyiségben (gramm, milligramm vagy mikrogram) van szüksége a szervezetünknek, és a napi szükséglet alapján megkülönböztetünk makro- és mikroelemeket.

Táplálkozás útján jutnak be a szervezetbe, és a bélrendszeren keresztül szívódnak fel. Egyes ásványi anyagok a vérrel közvetlenül a sejtekhez jutnak, míg néhány a szervezetben raktározódik is (pl. a csontokban lévő kálcium), ezért ez utóbbiak hosszú ideig tartó nagy mennyiségű bevitele káros lehet.

Az emberi szervezetben több, mint 60 fajta ásványi anyag található, ezek közül 22-nek bizonyítottan nélkülözhetetlen szerepe van az egészség megőrzésében.

Tovább a teljes, nyomtatható cikkre ⇒