Anyád kínja

in Anyád kínja, Vidor, Vidor 2016, Kultúra

Anyád kínja, avagy az anyaság, és ami mögötte van

„Tabumentes, formabontó, zenés (vacsora)színházi előadás 2 részben” alcímmel kínálja a műsorfüzet a darabot, amit márciusban mutattak be a pesti, Erzsébet körúti Orfeumban. A mulatóban 8-9000Ft- os jegyárakon, valóban vacsora, a húsos, vagy vega menü fogyasztása közben élvezhetik a nézők, amit a bemutató óta sikerrel játszanak. A szövegkönyvet Tallós Rita és az Orfeum programigazgatója közösen alkották, magyar és külföldi kismama blogok bejegyzéseiből, és a saját tapasztalataikból. A négy színésznő : Ábel Anita, Botos Éva, Dobó Kata, Györgyi Anna is gyakorló anyukák, tehát bőségesen volt saját élményük a szerep formálásához.

Mi van az anyaság mögött, amiről nem szívesen beszélnek az anyukák, az örömökön kívül bizony sok-sok szorongás, bizonytalanság, amit nincs kivel megosztani, legföljebb a sorstárs anyukákkal.

(és néhány rendhagyó gondolat...)

A színésznőknek nem csak a mellük buggyant ki a blúzukból, hanem a lábujjuk is a kiszakadt fekete harisnyából. Aztán rájöttem, hogy hiába dicsérik az előadást, sajnos nem nyerte el a tetszésem. Miért? Azért, mert úgy hatott rám, mintha a Sex és New York folytatását nézném? A celeb életet kényszerűen elhagyó, így-úgy anyává lett nők panaszáradatát időnként humorral fűszerezve, az eladhatóság kedvéért dalbetétekkel felhigítva akartak szórakoztatni? Pedig a téma, a gyermeknevelés napi gondjaival, feladataival megbirkózni többnyire egyedül, embert próbáló. Bizony-bizony, a régi, többgenerációs, kipróbált családmodell annak idején megállta a helyét, és a jelenlegi „celeb-anyukák” anélkül, hogy tisztába lennének vele, visszasírják ezt az „avitt” életvitelt. De jó is lenne a nagymama, keresztanya, komaasszony időnként, aki pénz nélkül befogadja a gyereket, és biztos lehet abban, hogy jó kezekre bízta, vacsorát főz, vagy segít a nagytakarításban stb.. Vagy, előadás közben eszembe jutott az a 10 gyermekes családanya ismerősöm, aki panasz, és zokszó nélkül teszi a dolgát. Igaz, hogy számára nem központi kérdés a lógó mell, vagy, hogy nem jut idő a sminkelésre.

Szóval, csak ilyen rendhagyó írással szolgálhatok.

Írta: TRIZNER ÁGNES