Nagymama féltett receptjei

in nagynama, régi ételek, régi receptek, Konyha Sarok
Nagymamáink féltett recepjei! De, a "jókisunokának" mindent elárul.

KARÁCSONYI FINOMSÁGOK

NARANCSLEVES

Egy narancsot lehámozunk, héját egy óráig 2 liter vízben főzzük. Azután leszűrjük, és a vizet 12 dkg cukorral édesítjük. Az édesített vizet még negyed óráig főzzük, majd beleöntünk fél liter fehér borban elkevert 3 frissen facsart narancs levét. 3 tojás sárgájával elhabarva, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

TÖLTÖTT BORJÚFILÉ

A borjúkarajt fölszeleteljük, kicsontozzuk, kiverjük. 2-3 tojásból vékony lepényeket sütünk, és mindegyik szelet húsra ugyanakkora lepényt teszünk. Közben az apróra vágott szalonnát addig sütjük, míg átlátszó lesz. Ekkor kiszedjük, a zsírba finomra vágott hagymát és gombát teszünk, sózzuk, borsozzuk. Mikor a hagymás-gombás ragu megpárolódott, hozzákeverjük a szalonnát. Ezzel töltjük meg a tojáslepénnyel bevont hússzeleteket, összegöngyöljük (esetleg össze is lehet kötni vagy tűzni), és megsütjük. Amikor kész, kicsit hagyjuk hűlni, majd fölszeleteljük. Burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.                                            

CSIRKE ZÖLD MÁRTÁSBAN

A megtisztított csirkét kétfelé vágjuk, szárnyait, combjait levágjuk, majd vízbe áztatjuk. Egy lábosba szalonnaszeleteket teszünk, rászórjuk a karikára vágott vöröshagymát és sárgarépát, erre tesszük a sózott, borsozott csirkedarabokat. Tetejére ismét szalonna kerül. 2 dl húslevest és 1 dl bort öntünk rá, és negyed óráig pároljuk. Közben elkészítjük a következő mártást: Egy darab vajat felolvasztunk, egy kanál lisztet adunk hozzá, de nem hagyjuk barnára pirulni. Húslével föleresztjük, szerecsendióval és egy citrom levével ízesítjük. Egy marék petrezselyemlevelet alaposan összetörünk, egy kis vizet öntünk rá, majd ruhán átnyomjuk a levét. (Napjainkban egyszerűbb turmixolni!) Ezt a zöld levet keverjük a mártásba. Tálaláskor a mártást a tálra öntjük, erre fektetjük a csirkedarabokat. Burgonyával vagy rizzsel kínáljuk.

MANDULASZELET

8 dkg vajat habosra keverünk, hozzáadunk 8 dkg vaníliás porcukrot és 8 dkg darált mandulát. Ezután 7 tojásfehérjéből vert habot keverünk bele, majd 7 dkg lisztet. Vajjal megkent, kilisztezett tepsibe öntjük, és egy szelet megpuhított csokoládét darabkákra vagdalva beledugdosunk. A tészta tetejét megkenjük tojásfehérjével, porcukorral meghintjük és kisütjük. Készíthetjük mandula helyett mogyoróval vagy dióval is.

RUMKRÉM

20 dkg cukrot habosra keverünk 6 tojás sárgájával, aztán föleresztjük 2 dl vaníliás tejjel. Gőz fölött folytonos kevergetéssel sűrűre főzzük. Amikor már majdnem kihűlt, belekeverünk 2 dkg vízben feloldott zselatint és 4 evőkanál rumot. A tojásfehérjékből ízlés szerinti cukor hozzáadásával kemény habot verünk, és ezt is hozzákeverjük. Kiöblített formákba tesszük, és pár órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal vagy rumos meggyel.

  Jó főzöcskézést! Jó étvágyat!