VIDOR Fesztivál

in fesztivál, Móricz Zsigmond Színház, nyíregyháza, Vidor, VIDOR Fesztivál, Kultúra

Újra VIDOR Fesztivál!

2012. augusztus 24-től szeptember 1-ig.

A nyíregyházi helyszínen kívül a megyében Anarcstól Zsurkig.

A megszokott igényességgel, a szűkös gazdasági helyzet miatt némi változtatással ismét lesz fesztivál, jelentette be dr. Tasnádi Csaba színházigazgató a 2012. augusztus 7-én a Korona Szálló teraszán tartott sajtótájékoztatón. Ezt a hagyományt folytatni kell, mert a kultúra ápolása pénzben nem mérhető hatással bír. A fesztivál rendezése köszönhető az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nyíregyháza város és a Bige Holding Csoport támogatásának.

A nagyszínpadon és a Krúdy Kamarában nyolc-nyolc színházi előadás látható a versenyprogramban, többek között a Madách, a Gólem, a Pince, a Pintér Béla, a Katona József Színház Budapestről. A vidékiek közül, a tatabányai, kecskeméti, veszprémi társulatokkal is találkozhatunk. Az utolsó nap, szeptember 1-jén elmarad a díjkiosztó gála, helyette is előadások lesznek, és a nyertesek a saját színházukban a saját közönségük előtt vehetik majd át a legjobb előadás DOTTORE díját a másfél milliós reklámfelülettel együtt a PORT.hu felajánlásaként.

A változtatásnak részben gazdasági, részben szervezési okai vannak, a gálaest rendezése sokba került, és az évadnyitás miatt gondot jelentett a győztes színházak színészeinek, képviselőinek a megjelenése az esten. Ezért döntöttek úgy, hogy inkább Ők viszik házhoz a díjakat, amit vagy a zsűri elnöke, vagy Dr. Kovács Ferenc, vagy saját maga (Tasnádi Csaba) fog személyesen átadni.

Az utcaszínház versenyprogramok délután három órakor a Kossuth téren láthatók majd, melyek között lesz csak felnőtteknek szánt műsor is. A Dumaszínház a korábbiak szerint a Kodály Zoltán Ált. Iskolában lesz este tíz órától.

Tovább folytatják a fesztivál karitatív jellegét, ingyenes és zártkörű bábelőadásokat visznek a megye 28 településének iskoláiba, gyermekotthonokba.  A kórházban a bohócdoktorok fogják felvidítani a beteg gyermekeket, a börtönbe a Dumaszínház vonul be.

A Művész Stúdióban 25-én öt órakor a Vörös Postakocsi folyóirat szerzőinek paródiáját Ha egy nyári éjszakán egy utazó… a Móricz Zsigmond Színház művészei adják elő.

A Csináljunk együtt színházat programra az info@vidorfest.hu-ra  várják előzetesen a bátor jelentkezőket(19 főt), hogy a három napos próbát követően 27-én a Városalapítók szobránál előadhassák a Gyalog galopp című film motívumaira épülő performanszt, melyet Szalay Kriszta rendez, és Arthur király szerepében Cserna Antalt láthatjuk majd.

Felhívta a figyelmet az aznap megnyíló honlapra, és szeretettel invitál mindenkit a fesztivál rendezvényeire, és kívánja, hogy ki-ki találjon az érdeklődésének megfelelő programot az egy hétig tartó sokszínű műsorfolyamban.

Szabó Tamás programigazgatótól megtudtuk, hogy a Kossuth téri koncerten magyar előadókkal: Herczku Ágnessel, a Kalákával, Berecz Andrással találkozhatunk, és a korábbiaktól eltérően egy előadás lesz 19 órától.  A filmrajongók már fél kilenctől csemegézhetnek az elmúlt időszak legendás filmjeiből. Az első este vetítésre kerülő Final cut-Hölgyeim és Uraim című magyar játékfilm sikert aratott a cannes-i filmfesztiválon, és számtalan szerelmes film összeollózásával készült.

A világ- és a népzene rajongók a Korzó Színpadon (Nagy Imre tér) 25-én és 26-án a műfaj legjobbjainak előadását élvezhetik.

A Mustár Rádió a Quimby zenekari tagok legkedvesebb világzenei lemezeinek, albumainak a számait sugározza a fesztivál ideje alatt.

A Jósa András Múzeum fogadja be a két világháború közötti „alföldi festőiskola” három tehetséges alkotójának: Tornyai Jánosnak, Koszta Józsefnek és Rudnay Gyulának a festményeit az Antal Lusztig gyűjteményből. A megnyitó 25-én délután két órakor lesz.

Személyesen találkozhatnak Burger Barna fotóművésszel a megyei könyvtárban 25-én 11 órakor az „Íróportrék” című kiállítás megnyitóján a fotóművészet iránt érdeklődők. A színház Galériájában ismét lesz „Fotófogyatkozás” Országomat egy ló(erő)ért! címmel, ahol az eltűnt képek helyére a fesztiválon készült karikatúrák kerülnek, melyeket ismert karikaturisták készítenek.

Rendes Sándortól, Kovács Ferenc polgármester szóvivőjétől megtudtuk, hogy a 69 millió forintos összköltségű fesztivál a város vállalkozóinak áldozatkész segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg.

Írta: Trizner Ágnes

Fotó: Papp Andrea