Dumapárbaj

in Dumapárbaj, Vidor Fesztivál 2015., Kultúra

Hányszor láttunk már olyan filmet, ahol előkerül a klasszikus ellentét: a veterán kihívója egy ifjú titán? Klasszikus klisé, amelyet a magyar stand up comedy újhullámú sikerét igyekszik meglovagolni.

A történet középpontjában a Kalmár Tamást játszó Hadházi Lászlót láthatjuk, akinek a műsora nézettsége esik, mivel már megszokták és semmi új nincs a műsoraiban. A producere és menedzsere is azt javasolja, hogy vegyenek fel a műsorba egy feltörekvő tehetséget, aki meghozhatná a műsor régi nézettségi statisztikáját. Kalmár gőgje vagy büszkesége azonban ezt nehezen tolerálja, és azon van, hogy kifúrja Nagy Tóbiást (Kiss Ádám) azonban a terve visszafelé sül el. Megpróbálja egy kandi kamera stábbal lejáratni példának okáért, de végül a saját arcába csapódik az átverés. Kalmár karriere lassan a süllyesztő legalján és Tóbiás lassan átveszi a stafétát. Ezért Kalmár igyekszik minden lehetséges haknit elvállalni, viszont, amikor egy szülinapi bulira hivatalos kiderül, hogy Tóbiás születésnapi partiján van fellépése, amikor
megtörténik a nagy kihívás, mindeközben, még megtekinthetjük Felméri Péter cameo-ját a filmben, ahol szövege nincsen csak bambán vigyorog a kamerába. A kihívás megtörténik és elkezdenek készülni a duma párbajra, hogy eldőljön ki a jobb humorista. Majd dühösen hagyja el a bárt és kirúgja menedzserét a baklövés miatt.

A párbaj előtt megtörténik persze egy kiszámítható fordulat, amelyben Tóbiást elhagyja a parókamániás barátnője, aki bosszúból átadja Kalmárnak az ifjú kihívó műsorának vázlatát, így a veterán nyugodtan készül a nagy leszámolásra. A cselekményből, még az is kiderül, hogy Kalmár menedzsere súlyos betegségben szenved és természetesen a párbaj felvétele közben lesz rosszul, ami miatt Kalmár elhagyja a színpadot feladva ezzel a párbajt.

A kórházban persze megtörténik a kibékülés Kalmár és ügynöke között, majd egy párban találkozik a két ellenfél és fény derül egy újabb várható fordulatra, amely szerint Tóbiás példaképe maga Kalmár Tamás és ő inspirálta arra, hogy humorista legyen. Majd az elhunyt menedzser urnája fölött némi fekete humorral fűszerezett búcsúbeszéddel ér véget a film.

Volt még egy mellék szál a filmben, amelyben Hadházi karaktere tartozik egy hidegburkolónak, aki próbálja behajtani a pénzét és a kicsinyes bosszútól sem riad vissza.

Viszont ezeknek a jelenteknek, igazából csak idő kitöltő jelentése van.
 
Összefoglalva, sok potenciál lett volna a filmben, viszont a poénok erőltettek voltak. Igazából a mellékszereplőknek viccesebb sorokat írtak, mint a főszereplőknek. Megemlítendő még, hogy Kiss Ádám színészkedési kísérletéről is lerítt az a hatalmas arrogancia és nagyképűség, amely a való életben is jellemzi őt.

Írta: Ruttkay Péter